Directeur Gijs de Jong: ’Bij ADO-Ajax geaccepteerd’

Oproep KNVB: stap bij racisme van het veld

Deel via social media:

Publicatie datum

De KNVB heeft een duidelijk protocol bij racisme in het stadion: de beslissing over het stilleggen van een wedstrijd ligt bij de thuisclub. Toch hadden van de voetbalbond tijdens ADO Den Haag-Ajax (0-1) meer mensen het heft in handen mogen nemen. Supporters van de thuisclub maakten zich langdurig schuldig aan racisme.

„We hadden het in dit geval geaccepteerd als Riechedly Bazoer, Ajax of scheidsrechter Pol van Boekel van het veld was gestapt”, zegt KNVB-directeur operationele zaken Gijs de Jong. „Als zij hadden getoond dit niet te pikken, zouden ze niet door de KNVB worden aangepakt, maar juist in alle opzichten zijn gesteund.”

De Jong benadrukt dat hij wil wegblijven van het tuchtrechtelijke traject. „Omdat we bij de KNVB een duidelijke scheiding der machten hebben. Maar in algemene zin wil ik er wel iets over zeggen. Laat het heel helder zijn dat we dit absoluut niet willen. Dit is niet waar het voetbal voor staat. Voetbal verbindt mensen, ongeacht hun religie, huidskleur, seksuele voorkeur of afkomst.”

De KNVB had het volledig begrepen als ADO de beslissing nam het duel (tijdelijk) te staken. „Zo’n besluit is vanwege allerlei veiligheidsredenen moeilijk. Maar in dit geval had heel duidelijk moeten worden gemaakt dat er een grens is overschreden en niet zo’n klein beetje ook”, vervolgt De Jong, die wel begrip voelt voor Van Boekel, die het duel niet staakte.

„Ongeveer tien jaar geleden is besloten die beslissing bij de scheidsrechter weg te halen, omdat het vak van arbiter al moeilijk genoeg is. De thuisclub heeft contact met de politie en burgemeester en kan beter beoordelen wat er gebeurt als er – in het geval van ADO Den Haag – in één keer 14.000 man op straat staan. Alleen als Bazoer of Ajax had aangegeven niet verder te kunnen, kon Van Boekel op eigen houtje staken. Daar was geen sprake van. Maar desondanks had hij net als Ajax of Bazoer van mij dwars tegen alle protocollen in mogen gaan.”

Dat geldt volgens hem ook voor andere clubs die met deze mate van racisme te maken krijgen. „Omdat we als KNVB duidelijk willen maken dat er voor dit verwerpelijke gedrag geen plaats is. We zijn er scherp op en willen voorkomen dat racisme wordt gebagatelliseerd.”

EREDIVISIE

Bekijk ook de uitslagen, karakteristieken en stand in de eredivisie.