Europa League na wanvertoning kortste weg naar Champions League

Bosz scoort onvoldoende

Deel via social media:

Bronvermelding
HOLLANDSE HOOGTE
Redacteur
Na het gelijkspel bij Excelsior lijkt Peter Bosz met Ajax de landstitel te kunnen vergeten. Onder Frank de Boer hadden de Amsterdammers vorig seizoen twee punten meer in deze fase van de competitie.
Auteur
Mike Verweij
Publicatie datum

Het eerste seizoen van Peter Bosz bij Ajax lijkt – ondanks de knappe kwartfinaleplaats in de Europa League – op een deceptie uit te draaien. Door het gelijkspel bij Excelsior (1-1) zijn de kampioenskansen geminimaliseerd en vormt het Europese avontuur opeens de kortste weg naar de Champions League, die is weggelegd voor de Europa League-winnaar.

Iedere Ajax-trainer krijgt voor het seizoen drie doelstellingen mee: tot de laatste speeldag strijden om de landstitel, de KNVB-beker winnen en Europees overwinteren. Alleen dat laatste lukte Bosz, waardoor – bij het daadwerkelijk mislopen van de landstitel – een pittige evaluatie zou zijn gerechtvaardigd. Doordat de Ajax-leiding de ex-Feyenoorder, wiens visie het dichtst bij die van wijlen Johan Cruijff zou liggen, zó graag wilde inlijven, zal de directie echter waarschijnlijk in een tien-minuten-gesprek zijn vertrouwen uitspreken.

Maar hoe terecht is dat? Bosz kreeg – op Jasper Cillessen, Mike van der Hoorn en Arek Milik na – de beschikking over het elftal dat vorig seizoen onder Frank de Boer vlak voor de finish struikelde bij De Graafschap. Daarnaast trok directeur Marc Overmars ruim 35 miljoen euro uit voor nieuwe spelers – Hakim Ziyech (11 miljoen), David Neres (12 miljoen), Davinson Sanchez (5 miljoen), Mateo Cassierra (5 miljoen euro), Bertrand Traoré (huursom 2 miljoen) en Tim Krul (huursom 2 miljoen) – en stonden parels uit de jeugdopleiding als Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Abdelhak Nouri en Matthijs de Ligt klaar achter de coulissen.

Hoewel donderdag na de topprestatie tegen FC Kopenhagen (2-0) nog de polonaise werd gelopen, is de Amsterdamse oogst wel heel erg mager. SC Cambuur tackelde de Amsterdammers in de derde ronde van de KNVB-beker. En Feyenoord kan Ajax op 2 april tijdens de Klassieker in de ArenA de definitieve knock-out geven. In speelronde 28… De Boer werd vier keer kampioen en verspeelde in zijn laatste seizoen de titel op de valreep.

Wat in het nadeel van Bosz – een fervent aanhanger van de Raymond Verheijen-methode – spreekt, is dat zijn conditioneel kwetsbare team op Kopenhagen na nog geen enkele keer in staat is geweest een tegenstander écht zijn wil op te leggen. Bovendien jaagt hij door zijn gebrekkige communicatie met de niet-basisspelers het ene na het andere product van De Toekomst weg.

Anwar El Ghazi (OSC Lille) botste op de training letterlijk met Bosz en ook Riechedly Bazoer (VfL Wolfsburg) zag voor zichzelf geen toekomst onder de rechtlijnige (lees: halsstarrige) coach. Kenny Tete, Jairo Riedewald en Vaclav Cerny zijn de volgenden die hun vertrekwens kenbaar hebben gemaakt. De laatste maanden speelde hij meestal maar met twee zelfopgeleide spelers in de basis, gisteren met vier.

Bosz slaagde er aanvankelijk – vooral de fase voor de winterstop – nog in Ajax aantrekkelijker voetbal op de mat te laten leggen dan onder De Boer, die steeds meer kritiek kreeg op zijn speelwijze. Inmiddels heeft Bosz echter niet alleen twee punten minder dan vorig seizoen onder zijn voorganger, maar Ajax ook tien keer minder laten scoren. Dus hoezo aantrekkelijker?

Het sierde de trainer dat hij bij Excelsior, waar zijn elftal opnieuw bewees niet twee wedstrijden in de week volle bak te kunnen spelen, niet naar excuses zocht. ,,We hebben terecht niet gewonnen, omdat we niet goed genoeg waren. Ik heb een heleboel verklaringen waarom we niet wonnen. Maar die hou ik voor mezelf, omdat die anders als excuses klinken. En voor niet winnen van Excelsior zijn geen excuses. Bovendien doe ik Excelsior dan tekort.”

Spelers kunnen vermoeid zijn na de wedstrijd tegen Kopenhagen.

Bosz: ,,En dan nog moeten we winnen van Excelsior.”

Je mist met Kasper Dolberg een spits die balvast is.

,,En dan nog moeten we winnen van Excelsior.”

Het kunstgras was stroef, omdat het niet was gesproeid.

,,En dan nog moeten we winnen van Excelsior.”

In het kleine perszaaltje leek Bosz te beseffen dat hij het seizoen met een onvoldoende lijkt te beëindigen. Misschien mede daardoor weigerde hij in de kampioensstrijd al met de witte vlag te wapperen. ,,Ja, natuurlijk is het mogelijk om zeven punten (Feyenoord heeft zes punten meer én een beter doelsaldo, red.) in te lopen. Dat hebben we in andere competities en andere jaren ook al gezien. We spelen over twee weken tegen Feyenoord. En als we dan nog vier punten moeten goedmaken, dan gaan we dat doen.”

Deel via social media:

Meer over