’Na Kopenhagen over nadenken’

Ajax-top nog niet bezig met Turkije

Deel via social media:

Bronvermelding
ANP
Redacteur
Edwin van der Sar
Auteur
Mike Verweij
Publicatie datum

De opgelopen spanningen tussen Nederland en Turkije worden mogelijk ook een thema voor Ajax. Als het elftal van Peter Bosz zich donderdag ten koste van FC Kopenhagen plaatst voor de kwartfinales van de Europa League is, kan bij de loting het Turkse Besiktas een van de mogelijke tegenstanders zijn.

De club van Ryan Babel speelde in de heenwedstrijd van de achtste finales gelijk bij het Griekse Olympiakos (1-1) en heeft een goede kans zich bij de laatste acht clubs te voegen. De vraag hoe verstandig het voor Ajax is om 13 of 20 april in Istanbul te spelen, houdt de directie van Ajax echter nog niet bezig. ,,De volledige focus ligt op de wedstrijd tegen FC Kopenhagen en het bereiken van de volgende ronde. Pas als dat is gelukt, kijken we verder”, aldus woordvoerder Miel Brinkhuis.

Als het conflict met de Turken escaleert, kan de UEFA op verzoek van Ajax of de KNVB ingrijpen. Zo kunnen clubs uit Rusland en Oekraïne na de annexatie van de Krim door de Russen niet tegen elkaar loten. Al zijn de verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne nog vele malen slechter dan die tussen Nederland en Turkije. Een andere optie is – als het lot Besiktas wel aan Ajax koppelt – het duel op neutraal terrein te laten spelen.

Mochten Ajax én Besiktas allebei door bekeren, dan zal algemeen directeur Edwin van der Sar ongetwijfeld advies inwinnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken over de veiligheidssituatie in Istanbul. ,,Maar nogmaals, eerst FC Kopenhagen”, aldus de woordvoerder.

Donny van de Beek

Tegen de Denen is Donny van de Beek morgen (21.05 uur) zo goed als zeker de vervanger van de geschorste Davy Klaassen. De middenvelder hoefde zich maandag – in tegenstelling tot Abdelhak Nouri, David Neres en Justin Kluivert – niet te melden voor de wedstrijd van Jong Ajax tegen FC Volendam (1-1). Het lijkt de bevestiging dat Van de Beek tegen Kopenhagen aan de aftrap verschijnt.

Deel via social media:

Meer over