Na dit seizoen vertrekkende trainer van Jong Ajax aan iets anders toe

Ajax deed nog poging Stam te behouden

Deel via social media:

Bronvermelding
WIJNBERGEN, MATTY VAN
Redacteur
Jaap Stam
Auteur
Mike Verweij
Publicatie datum

Jaap Stam (43) beschrijft zijn twee jaren bij Jong Ajax als een leerzame, maar moeilijke periode. ,,Het klopt dat dit misschien wel het lastigste team is om te coachen”, aldus de trainer die – net als Andries Ulderink – Ajax te kennen gaf na dit seizoen te stoppen.

,,Ik ben toe aan iets anders”, verduidelijkt Stam die bij Ajax eerder individueel trainer was en meeliep bij de A-selectie. ,,Natuurlijk heb ik erover nagedacht wat er gebeurt als Frank de Boer besluit weg te gaan. Maar ik ga niet zitten afwachten. Daarnaast is het de vraag wat Ajax zelf wil. Alle rollen zijn nu ingevuld en daarom heb ik besloten te vertrekken.”

Stam, die zijn Coach Betaald Voetbal-diploma via een cursus op maat haalde, verlaat De Toekomst met een berg ervaring. ,,Bij Jong Ajax werk ik met jongens die heel veel talent hebben, een groepje daaronder én de afvallers uit de A-selectie. Allemaal verschillende karakters en vaak ook nog eens teleurgestelde spelers”, aldus de oud-verdediger van onder meer PSV, Manchester United, AC Milan, Ajax en Oranje.

,,Jong Ajax speelt in de Jupiler League, een profcompetitie, waarin ik de taak had spelers zich te laten ontwikkelen, maar zelf ook resultaat wilde halen. En dat terwijl je eigenlijk nooit met een vast team patronen kunt trainen.”

'Afhankelijk van beslissingen van hogerhand'

Toch overheerst het positieve bij Stam. ,,Ik pikte veel dingen op. Ook hoe ik het als hoofdtrainer niet zou doen”, klinkt het cryptisch. ,,Je bent als trainer van Jong Ajax ook afhankelijk van beslissingen van hogerhand.”

Ajax ondernam nog wel een poging de 67-voudig international binnenboord te houden. ,,Ik heb een gesprek met de directie gehad. En men was eigenlijk heel positief. Vandaar de vraag of ik mijn aflopende contract toch wilde verlengen als er niks anders komt. Maar nee, nog een jaar Jong Ajax zie ik niet zitten. Ik heb het bij Ajax goed naar mijn zin, maar wil uiteindelijk een echt eigen team en dingen zelf beslissen. Ik heb dan uiteindelijk twee leuke seizoenen gehad, spelers afgeleverd bij het eerste en daar ben ik trots op.”

Stam sluit niet uit dat hij een sabbatical neemt. ,,Als ik na dit seizoen geen nieuwe club heb, zal ik mezelf op een andere manier door ontwikkelen. Ik ben erin geïnteresseerd hoe andere trainers werken en zal dan in Europa en bij andere clubs in Nederland in de keuken kijken. Om zo andere indrukken op te doen.”

Deel via social media:

Meer over