'Op deze manier deugt het niet'

'Geen Dakar-rally meer voor mij met Bolivia'

Deel via social media:

Bronvermelding
AP
Redacteur
Erik van Loon.
Auteur
Joe van Burik
Publicatie datum
Als de Dakar-rally wederom door Bolivia gaat - waar de wedstrijd al drie jaar problemen kent - doet Erik van Loon, de beste Nederlandse autocoureur, niet meer mee.

De Toyota-rijder, die als beste Nederlander op plek 17 staat, spuwt zijn gal op de hardleersheid van organisator ASO.

"Aan die ellende met de landverschuiving kan de organisatie weinig doen. Wat mij wel bezighoudt, is Bolivia. We hebben daar al drie jaar op rij ellende met noodweer en afgelasting. Ditmaal in het kwadraat”, zegt Van Loon na de afgelaste negende etappe van deze Dakar-rally. Dat was de zesde etappe op rij die aangepast of geannuleerd werd door de gevolgen van noodweer.

"En waar we wel hebben gereden, was het klote: hoogte, regen en modder. Dat is niet waarvoor ik de Dakar-rally rijdt. Ik was er helemaal klaar mee. Dit heeft niets met woestijnracen te maken. Als dit volgend jaar weer zo is, dan zien ze mij niet terug. Dakar is voor mij een hobby, ik doe en laat hier een hoop voor.”

Euro’s

Volgens de Brabantse ondernemer en coureur is er maar één belangrijke reden waarom de rally dit jaar wederom door Bolivia trok, met alle gevolgen van dien: "Vanwege de euro’s, in mijn beleving. Niet vanwege het mooie weer. Als ze nou eens goed na hadden gedacht – het is elke keer afgelasting door modder. De laatste dagen heb ik alleen maar verbindingsroutes gereden. Ik lijk wel een vrachtwagenchauffeur! Dan ben ik liever op mijn werk en bij mijn kinderen.”

"Bolivia is een prachtig land en de mensen zijn helemaal top. Maar als ze daar willen rijden, kom ik niet meer. Ik ben geen topprofessional, eerder een topamateur. Dus dit kost míj geld en dan neem ík deze beslissing. De manier waarop deze Dakar-rally verloopt, deugt niet.”

Deel via social media:

Meer over