Ook tiende etappe mogelijk geschrapt

Noodweer teistert Dakar Rally

Deel via social media:

Bronvermelding
AP
Redacteur
Noodweer zorgt voor grote problemen bij de Dakar Rally.
Auteur
Joe van Burik
Publicatie datum
Nog meer drama dreigt voor de 39e Dakar-rally. Mogelijk wordt er nóg een etappe afgelast: de tiende wedstrijddag.

Na de achtste etappe werd de route naar het rustpunt in Salta voor deelnemers en hun hulpvoertuigen geblokkeerd door een aardverschuiving. Dit als gevolg van noodweer boven Bolivia en het noorden van Argentinië. Bovendien werd het dorp Volcan getroffen, waarbij twee doden vielen.

Organisator ASO besloot dan ook om de - voor de wedstrijd zeer belangrijke en uitdagende - negende etappe op woensdag wegens 'humanitaire en logistieke redenen' af te gelasten. Zo zou de gehele karavaan nog op tijd in Chilechito kunnen komen voor de tiende dagrit.


Volgens een woordvoerster van ASO is nu echter ook de tiende Dakar-etappe in gevaar. Meer dan honderd deelnemers zijn nog onderweg via een alternatieve route, maar een aantal grotere voertuigen staat nog steeds vast. De organisatie bekijkt van uur tot uur wat er gebeurt en benadrukt dat er geen garantie is dat de tiende etappe zal doorgaan.

Mocht deze rit ook geschrapt worden, dan is dat de zesde etappe (uit twaalf) op een rij die door de gevolgen van noodweer wordt aangepast of geannuleerd. Het verlies in wedstrijdkilometers zou daarmee oplopen tot ongeveer 1850 van de geplande 4000 kilometer op tempo.

Deel via social media:

Meer over