Alwéér etappe in Dakar-rally afgelast

Deel via social media:

Bronvermelding
Reuters
Redacteur
Romain Dumas
Auteur
Van onze Telesportredactie
Publicatie datum
Ook de negende etappe van de Dakar-rally is geschrapt. Het is al de vijfde wedstrijddag van deze editie die aangepast wordt wegens noodweer.

Organisator ASO heeft bekendgemaakt dat de etappe van Salta naar Chilecito op woensdag 11 januari niet doorgaat. Dit naar aanleiding van de chaos in de achtste etappe, waarbij deelnemers en hun teams vast kwamen te staan door een landverschuiving (naar aanleiding van zware regenval) op de route.

De meeste voertuigen konden alsnog door naar Salta via een alternatieve weg, die wel voor 200 kilometer extra route zorgde. Bepaalde grotere wagens passen hier echter niet op. Om te zorgen dat de volledige karavaan tóch naar Chiletio kan komen, is een streep gezet door de negende wedstrijddag.

Scherprechter

Etappe negen zou over bijna 1000 kilometer gaan, waarvan 406 als klassementsproef. Vooral het woestijnachtige gebied bij Belén zou een scherprechter voor de wedstrijd vormen, stelde onder meer Gerard de Rooy, favoriet onder de truckdeelnemers.

Eerder werd de klassementsproef op dag vijf gehalveerd tot 219 kilometer door de gevolgen van zware regenval. Etappe zes ging helemaal niet door, de zevende werd ook gehalveerd, tot 160 kilometer. Van de achtste etappe bleef voor auto’s, motoren en quads 420 kilometer over, voor trucks slechts 174.

Voor de tiende, elfde en twaalfde etappes staan respectievelijk nog 449, 288 en 64 wedstrijdkilometers op tempo gepland.

Sanitair

Volgens ASO is het dorp Volcan getroffen door de landverschuiving in Argentinië. De organisatie heeft daarop eigen sanitaire voorzieningen aangeboden om de bevolking te ondersteunen.

Deel via social media:

Meer over