Limburgers met zevende spelersbegroting op weg naar Eredivisie

VVV is niet bang voor favorietenrol

Deel via social media:

Bronvermelding
HOLLANDSE HOOGTE
Redacteur
Maurice Steijn gaat met VVV voor niets minder dan promotie. „Nu moet het gebeuren, vindt iedereen inlcuis mijzelf.”
Auteur
Valentijn Driessen
Publicatie datum
VENLO -
Het is niet de vraag of VVV-Venlo naar de Eredivisie promoveert, maar wanneer en hoe de Limburgers de Jupiler League ontstijgen. Via het kampioenschap of de nacompetitie. „Ja, zo is de stemming bij de buitenwacht en zo word ik er ook continu mee geconfronteerd”, vertelt Maurice Steijn, trainer van de koploper. „Zo’n benadering van buiten zorgt voor een speciale druk op de spelersgroep. En het is onze taak om goed met die favorietenrol om te gaan. Daar moet je niet bang voor zijn.”

Weglopen voor het verwachtingspatroon in Noord-Limburg doet de 43-jarige Hagenaar niet. „Een mooiere situatie is niet denkbaar. Zeker als je beseft dat we qua spelersbudget op de zevende plaats in de Jupiler League staan. Wij hebben lang niet zo veel te besteden als NAC, De Graafschap, Cambuur en zo zijn er meer clubs die spelers kunnen betalen, die wij niet konden halen. Dat maakt kieskeuriger.”

Samen met ex-international Stan Valckx – technisch manager in Venlo – heeft Steijn sinds zijn komst medio 2014 een op zijn maat gesneden selectie samengesteld. „Hoewel we vorig seizoen de meeste doelpunten (85) maakten en de minste treffers (39) van de Jupiler League incasseerden, eindigden we als tweede achter het stabielere Sparta en troefde Go Ahead Eagles ons in de nacompetitie af. Het recordaantal punten van 75 van VVV in het profvoetbal ten spijt. Met Roel Janssen en de Duitser Nils Röseler hebben we aan naïviteit verloren en stabiliteit gewonnen. Aangezien de rest van de groep in tact bleef, voorzag ik dat we gingen meedoen om de prijzen.”

Maar gewonnen is er nog niets door VVV. De winterkampioen greep zelfs naast alle individuele prijzen, die regelmatig door de Jupiler League worden uitgereikt voor beste speler, grootste talent en beste trainer, de zogenaamd Gouden en Bronzen Stieren. „Vreemd natuurlijk dat spelers en trainers die voor die verkiezingen verantwoordelijk zijn VVV-Venlo links laten liggen. Maar het vormt voor mijn spelers juist een extra stimulans om ieders ongelijk te bewijzen.”

Steijn, die bijna drie jaar werkzaam was als hoofdtrainer van ADO Den Haag in de Eredivisie, werd vorige maand na het ontslag van Marinus Dijkhuizen in verband gebracht met NAC. „Die geruchten heb ik direct om zeep geholpen. Samen met Valckx en mijn spelers zijn we bezig om promotie af te dwingen en dan ga ik als kapitein toch niet als eerste het schip verlaten. Deze klus maken we samen af.”

Af en toe filosofeert Steijn weleens over hoe VVV ervoor staat als Eredivisieclub. „Omdat slechts twee spelers eredivisie-ervaring hebben moet er versterking van buitenaf komen, maar drie of vier spelers is het maximum. De meesten zullen zich kunnen aanpassen aan het Eredivisieniveau. Dat is ook noodzakelijk, want de tijd dat hier in Venlo de bomen tot in de hemel groeiden zijn echt voorbij.”

De huidige voorzitter Hai Berden was acht jaar geleden de drijvende kracht achter de toenmalige promotie en vier jaar Eredivisie van VVV-Venlo met onder andere Keisuke Honda (AC Milan) en Ahmed Musa (Leicester City). Nadat een stadionproject in Venlo werd afgeblazen, deden Berden en de club noodgedwongen een stap terug. Steijn: „Toen is er voor gekozen om met een zuinig beleid, uitgevoerd door Stan Valckx en mij, de club langzaam weer rijp te maken voor de Eredivisie. Het eerste seizoen eindigden we al doorselecterend zevende, vorig jaar tweede en nu moet het gebeuren, vindt iedereen incluis mijzelf.”

Steijn wil zich niet verschuilen achter de geringere financiële mogelijkheden ten opzichte van de concurrentie en zijn kleine spelersgroep, bestaande uit 16(!) man. „Lukt het ons als VVV-Venlo desondanks naar de Eredivisie te promoveren, dan geeft dat die prestatie alleen maar meer cachet.”

Hoeveel vertrouwen er rond Venlo is dat VVV promoveert? Een beeldhouwer uit Tegelen is al begonnen aan een standbeeld voor Maurice Steijn. „Ja, haha, gekker moet het niet worden. Laat ons eerst een zware serie met Cambuur, MVV, FC Oss, De Graafschap en Jong PSV goed doorkomen.”

Deel via social media: