Kramer heerst op EK allround:

'Nummer negen één van de mooiste'

Deel via social media:

Bronvermelding
ANP
Redacteur
Sven Kramer en Bart Swings uit Belgie tijdens de huldiging van het EK Allround in Thialf.
Auteur
Van onze Telesportredactie
Publicatie datum
Op de vraag of hij zijn acht voorgaande Europese titels stuk voor stuk kon herinneren, bekende Sven Kramer enigszins beschaamd dat hij het antwoord daarop schuldig moest blijven. Maar één ding wist hij wel: „Dat nummer negen één van de mooiste is.”

In een uitverkocht Thialf heerste Kramer twee dagen lang als in zijn beste dagen en kon de concurrentie, aangevoerd door Jan Blokhuijsen (zilver) en de Belg Bart Swings (brons) hem geen moment serieus bedreigen. Waar hij eerder nog wel eens een titel verwelkomde met een geroutineerd handje in de lucht, maakte de kopman van Lotto-Jumbo er dit keer na zijn afsluitende tien kilometer een showtje van door met de fans op de tribunes het feestje mee te vieren.

Aansluitend volgde de traditionele rondje in de arrenslee, samen met Ireen Wüst, die zich een dag eerder al had verzekerd van haar vijfde Europese allroundtitel. Met zijn telefoon in de hand legde hij onderweg een en ander vast voor het nageslacht. „Dit was gewoon een fantastisch schaatsweekend. Voor de totale schaatssport, voor het sprinten én het allrounden. Maar zeker ook voor mij”, vond Kramer even later, ontspannen met een broodje kroket met mosterdsaus in de hand.

Hij noemde het experiment van de ISU om de EK sprint en allround samen te voegen in een driedaags evenement ’eindelijk eens een goede vernieuwing in het schaatsen’. „Vele malen beter dan die introductie van al die nieuwe kermisonderdelen als teamsprint en mass start en al die onzin”, stelde hij onomwonden.

Natuurlijk werd het succes van het toernooi vooral gemaakt door de ambiance van een uitverkocht Thialf, onderkende ook Kramer. „Dat maakt het feest compleet. Maar om heel eerlijk te zijn, had ik een buitentoernooi in Warschau (zoals aanvankelijk de bedoeling was, red.) ook fantastisch gevonden.”

Deel via social media:

Meer over