TeleVisie: De PIM vanVan Gerwen

Deel via social media:

Bronvermelding
De Telegraaf
Redacteur
Jaap de Groot
Auteur
Jaap de Groot
Publicatie datum
Kijkend naar de luidruchtige menigte in het Alexandra Palace rijst de vraag hoe het met de mentale gesteldheid van iemand als Michael van Gerwen zit. In het betaald voetbal is dit al maanden een hot item. Zo legt de KNVB in het hervormingsplan ’Winnaars van Morgen’ zwaar het accent op mentaliteit. Technisch directeur Hans van Breukelen is zelfs van plan geweest om een Prestatie Innovatie Manager (PIM) aan het Nederlands elftal toe te voegen.

Tot schrik van bondscoach Danny Blind.

Het dartelt allemaal door het brein als je naar Van Gerwen kijkt. Altijd lawaai op het moment dat het moet en altijd de druk van de pijl op de juiste plek te krijgen. Wat de WK-finale tegen Gary Anderson vooral duidelijk heeft gemaakt, is dat bij de 27-jarige Brabander de techniek van het gooien direct gekoppeld is aan concentratie, strategie en intelligentie.

Deze prachtige partij was kickboksen met de geest. Met twee darters die niet alleen punten bij elkaar gooiden, maar elkaar ook intimideerden en uit het ritme probeerden te halen. Niet op basis van onsportief gedrag, maar tactiek en lichaamstaal.

Als ooit duidelijk werd dat darts op dit niveau topsport is, dan was dat op de avond van 2 januari. Zoals een voetballer de keuze moet maken naar wie hij de bal speelt, dat met de juiste snelheid moet doen en over de techniek moet beschikken om het uit te voeren, zo moet een darter in staat zijn om in een split second alles om zich heen uit te bannen, het juiste vakje op het bord te kiezen en de technisch perfecte worp af te leveren.

Terug naar de mentale gesteldheid van Van Gerwen in het Alexandra Palace. Waarbij je bijna twee uur lang afvraagt hoe iemand conditioneel tot zoiets in staat is. Voor alle duidelijkheid, we hebben het over mentale conditie. Het vermogen om niet alleen permanent optimaal geconcentreerd te zijn, maar ook voor- en tegenslagen te kanaliseren. Wat op het niveau van maandagavond in Londen een extreem getrainde geest vereist.

Aldus rijst de vraag hoeveel PIM’s Van Gerwen tot zijn beschikking heeft? Het antwoord is onthutsend ontnuchterend. De wereldkampioen heeft er niet één. Zijn begeleidingsteam bestaat uit zijn vrouw Daphne, familie en wat vrienden uit Vlijmen. Uit dit selecte gezelschap haalt hij zijn inspiratie. Zij motiveren hem om er tientallen trainingsuren per week tegenaan te gooien. En dat al jarenlang.

Natuurlijk zijn wetenschappers en specialisten een toevoeging binnen de topsport. Alleen moeten ze ter beschikking staan van talent en niet aan atleten worden opgelegd. Omdat iedere topsporter anders is. De kracht van Van Gerwen is dat hij zielsveel van darts houdt, zoals Max Verstappen aan het racen verknocht is. Ze doen het zelfs in hun vrije tijd.

Soms kunnen talent, veel trainen en een goeie kop erop al genoeg zijn.

Deel via social media:

Meer over