Ajax snakt naar oplossing voor ’ontzettend aardig joch’

Boilesen op weg naar uitgang

Deel via social media:

Bronvermelding
ANP
Redacteur
Nicolai Boilesen
Auteur
Mike Verweij
Publicatie datum

Dat roem vergankelijk is, weet Nicolai Boilesen (23) inmiddels als geen ander. Een jaar geleden betrad de Deen het trainingsveld in Qatar als trotse reserveaanvoerder van Ajax. Nu, in het door slagregens en onweer geteisterde Belek, valt de naam van de door Mitchell Dijks overvleugelde, thuisgelaten linksback tot dusver geen enkele keer.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Uitgerekend met de speler die lange tijd het oogappeltje van Frank de Boer was? Over de oorzaak van de lijdensweg lopen de meningen uiteen. 

Ajax verwijt de Deens international een gebrek aan zelfkritiek. Nadat hij op zijn zachtst gezegd niet het beste seizoen bij Ajax achter de rug had, werd hem volgens de club een aanbieding gedaan. Boilesen zou zich - vooral door het late tijdstip waarop Ajax zich meldde - niet serieus genomen hebben gevoeld. De Boer trok vervolgens zijn handen van hem af.

De Ajax-lezing wordt door Boilesens vader én zaakwaarnemer Kenny bestreden. „We hebben nooit een schriftelijke aanbieding gehad. Nicolai zei onmiddellijk dat hij iets nieuws wilde. Ruimschoots op tijd, zodat Ajax en wij in alle rust konden toewerken naar een transfer, afgelopen zomer, die voor alle partijen goed was.”

Ajax was rond met Crystal Palace over de transfersom en later ook met Genoa, maar Boilesen kwam er persoonlijk niet uit. Inmiddels snakt iedereen naar een oplossing, omdat de verdediger - om Jaap Stam te citeren - een ’ontzettend aardig joch’ is. Boilesen meldde zich aan het begin van dit seizoen verplicht bij Jong Ajax, waar trainer Stam met hem kreeg te maken. „Nicolai heeft het niet makkelijk”, constateerde hij.

„Of de huidige situatie Boilesen of Ajax is aan te rekenen, weet ik niet. Maar het is sneu. Nicolai was als reserveaanvoerder een jongen die veel aanzien genoot, maar nu volledig van het toneel is verdwenen. En dat terwijl hij toch een speler met veel kwaliteiten is en veel heeft van wat wij bij Ajax in backs zoeken. Dat heeft hij in het verleden ook laten zien. Hij komt vaak op, kan goed voetballen en is verdedigend redelijk sterk. Al vind ik dat dit laatste wel beter kan”, aldus de trainer.

Stam betreurt het dat hij de kwaliteiten van Boilesen nog niet heeft kunnen benutten bij Jong Ajax. „Hij mag bij ons niet spelen. Dat heeft Frank (de Boer, red.) zelf aangegeven. Ik vind dat jammer, want het zou voor Boilesen goed zijn en voor ons ook. Op zijn inzet valt niks aan te merken. Hij geeft alles en helpt de jonge jongens, die dat ook prettig vinden. Ik praat veel met hem over voetbal en dat zijn interessante gesprekken.” 

Kenny Boilesen kijkt alleen nog maar vooruit. „Het belangrijkste is nu om ons op de transferwindow te focussen. Vorig seizoen heeft Nicolai 38 wedstrijden gespeeld, waarvan veertien als aanvoerder. Het is treurig dat hij daarna niet eens met Ajax 2 mocht meespelen. Maar desondanks is Nicolai fitter dan ooit.”

Inmiddels is er concrete interesse uit de Engelse Championship, maar ook sluimerende belangstelling uit grotere competities. Het wachten is op het korte, verlossende bericht: Boilesen verlaat Ajax.

Deel via social media: