Darter uit Vlijmen onttroont Anderson in Alexandra Palace

Mighty Mike op sublieme wijze wereldkampioen

Deel via social media:

Bronvermelding
AFP
Redacteur
Michael van Gerwen heeft zijn wereldbeker terug.
Auteur
Van onze Telesportredactie
Publicatie datum
Michael van Gerwen heeft de wereldtitel terug! In een uit zijn voegen barstend Alexandra Palace in Londen versloeg de Vlijmenaar regerend wereldkampioen Gary Anderson in de finale van het WK darts: 7-3.

Na zijn magistrale halve finale tegen Raymond van Barneveld op zondagavond was Mighty Mike vol vertrouwen voor zijn eindstrijd tegen Anderson, die in 2015 en 2016 de wereldtitel op zijn naam had geschreven.

Schots voordeel

Van Gerwen wilde zijn goede vorm uit het duel met Van Barneveld doortrekken naar de finale en slaagde daar op grootse wijze in. Al zag het daar in de eerste drie sets niet direct naar uit. In de eerste twee sets gingen alle legs met de darts mee, maar in de derde set brak Anderson Van Gerwen en bracht de stand in Schots voordeel. Pijnlijk voor Mighty Mike, die bij 2-2 in legs een pijl kreeg om zijn eigen set te houden.

Het kunststukje van 'breken' keek Van Gerwen echter goed af van Anderson en dat bracht hij razendsnel tot uitvoering. De Brabander brak de Schot in de vierde set direct terug en draaide de gashendel in de vijfde set helemaal open. Voor het eerst in de wedstrijd gunde hij Anderson geen enkele leg en nam hij een 3-2 voorsprong.

Ontketend

En net als zondag tegen Van Barneveld was ook Anderson in de daaropvolgende sets niet opgewassen tegen een ontketende Van Gerwen. Anderson verloor 'zijn' zesde set met 3-1, en daardoor rook Mighty Mike helemaal bloed. Met opnieuw 3-0 in legs bracht Van Gerwen de stand op 5-2, en ook de achtste set moest Anderson bij Van Gerwen inleveren.

De negende set mocht de Nederlander zelf beginnen en daarin was het een kwestie van zijn eigen legs houden. Dat leek lange tijd goed te gaan, maar de laatste leg pikte Anderson toch nog van Van Gerwen af, wat de Vlijmenaar de set kostte. Dat foutje zette onze landgenoot razendsnel recht. De tiende set snoepte Van Gerwen met een schitterende 85-finish via bulls-eye van Anderson af, wat hem zijn tweede wereldtitel (na 2014) opleverde.

Deel via social media:

Meer over