Sporters denken in conflict met KNSB aan staken of rijden zonder logo’s

Schaatsers op de barricaden

Deel via social media:

Bronvermelding
Francois Wieringa
Redacteur
Ireen Wüst
Auteur
Frank Woestenburg
Publicatie datum
AMSTERDAM -
Over exact een maand begint het pré-olympisch schaatsseizoen met de KNSB Cup in Groningen, een wedstrijd waar traditioneel de startbewijzen voor de eerste World Cups worden vergeven. Het is echter zeer de vraag of alle schaatsers en teams van de partij zullen zijn.

Zelfs een collectieve staking hangt in de lucht bij verdere escalatie van een langslepend conflict tussen gewesten, teams en schaatsers enerzijds met de KNSB, zo bevestigen diverse betrokkenen off the record.

Herhaling van zetten

„Ik rijd al een jaartje of veertien op het hoogste niveau, maar dit geruzie lijkt een eeuwige herhaling van zetten”, verzucht meervoudig olympisch kampioene Ireen Wüst van Team JustLease. Ze hoopt dat ’nu eindelijk een keer het verschil gemaakt kan worden’, alles onder het motto ’eerst zien, dan geloven’. Enigszins sarcastisch: „Maar het is wel uniek dat gewesten, schaatsers en teams met elkaar op één lijn zitten. Dat is wel eens anders geweest.”

De gemeenschappelijke vijand voor de drie partijen is de KNSB. De bond leed de afgelopen jaren structureel verlies, ondanks de vele miljoenen euro’s aan inkomsten die het kreeg. Op een totaalbegroting van ruim tien miljoen euro werd alleen vorig boekjaar al een recordverlies geleden van 2,9 miljoen euro. Zaterdag wordt tijdens de vergadering van de Ledenraad in Utrecht de KNSB-begroting voor 2017 ter goedkeuring voorgelegd. Daarin wordt de langebaan op het niveau van gewesten, teams en schaatsers om stevige financiële offers gevraagd, om aan de andere kant de dure huishouding van de bond grotendeels overeind te houden. Een van de hoofdrolspelers spreekt in dat verband van ’de grote KNSB-show’.

Vergoeding terugggeschroefd

De financiële vergoeding aan de gewesten voor talentontwikkeling is teruggeschroefd naar nul, de bijdragen van de KNSB op het gebied van jeugdopleiding is geminimaliseerd, de licentiegelden die de merkenteams moeten ophoesten schieten omhoog van 25.000 naar 100.000 euro en de prijzenpot van de schaatsers gaat van 1,1 miljoen euro omlaag naar zes ton. Daar komt nog eens bij dat de personeelskosten van de bond (ruim vier miljoen euro per jaar voor bijna 40 fte’s) voor een belangrijk deel aan de langebaan worden doorberekend. Opmerkelijk is bovendien dat in de begroting vanuit de KNSB meer geld gaat naar het topsportprogramma shorttrack dan naar het topsportprogramma langebaan. Over scheve verhoudingen gesproken.

„Het is wel apart. Wij moeten 45 procent inleveren, terwijl de KNSB er een potje van maakt. Volgens mij levert het topschaatsen de bond juist geld en sponsors op”, stelt Wüst onomwonden.

Het houdt een keer op

„De KNSB is al jarenlang bezig de kip met de gouden eieren te slachten. We hebben het lang geslikt, maar het houdt een keer op”, meent ook Sven Kramer. Het boegbeeld van Lotto-Jumbo wenst zich verder zoveel mogelijk op de vlakte te houden.

De voorgestelde KNSB-begroting is voor gewesten, schaatsers en teams echter onacceptabel. Men dreigt met acties (zie ook kader). In aanloop naar de vergadering van zaterdag zal een afvaardiging uit hun midden de Ledenraad bijpraten in een poging het tij te keren en te komen ’tot een evenwichtige verdeling van de beschikbare middelen’.

„Wij zijn met z’n allen de KNSB”, benadrukt oud-shorttracker Cees Juffermans, voorzitter van de atletenvereniging. „Het is deels een principiële discussie die we voeren. Een bond moet in de huidige tijd vooral faciliterend zijn richting haar leden en niet zichzelf op de eerste plaats stellen. Dat zie je op dit moment echter bij meer sportbonden scheefgaan, in die zin is de KNSB niet uniek. Ik hoop vooral dat iedereen, dus ook de Ledenraad, zaterdag het belang van de schaatssport voorop stelt, zodat iedereen weer blij is het met ijsje dat hij of zij krijgt en vooral dat er sprake is van een rechtvaardige verdeling.”

Tegenvoorstel

Een in het leven geroepen projectgroep zal zaterdag namens gewesten, schaatsers en teams een alternatief bestedingsvoorstel (met 2,5 miljoen euro aan bezuinigingen) presenteren. Het is vooralsnog afwachten of ook de Ledenraad hierin meegaat. Zo wordt onder andere voorgesteld om na een eerdere sanering nog verder te snijden in het personeelsbestand van de KNSB. Alleen al het verminderen van het aantal fte’s tot 25 zou jaarlijks een extra besparing van ruim 1,3 miljoen euro opleveren. Volgens betrokkenen is het aantal van 25 werknemers ruimschoots voldoende voor de KNSB om haar kerntaken te vervullen.

„Want hoe kan het zo zijn dat de Internationale Schaats Unie het met vijftien betaalde krachten doet?”, vraagt Bert Jonker als voorzitter van de belangenvereniging VPS (Vereniging Professionele Schaatsteams) zich hardop af.

Het schaatsseizoen begint in ieder geval op vertrouwde wijze: met vuurwerk op bestuurlijk niveau. Sommige zaken veranderen nooit...

Deel via social media:

Meer over