Weerstand tegen plan van KNVB groeit

Van Marwijk: 'Ik vind het niks'

Deel via social media:

Redacteur
Bert van Marwijk trapt in zijn tijd als bondscoach een balletje met twee jeugdvoetballers. De ex-bondscoach ziet niks in de voor
Auteur
Van onze Telesportredactie
Publicatie datum
ZEIST -
Het verzet tegen de omwenteling in het jeugdvoetbal is na de missers van algemeen directeur Bert van Oostveen, de blunders van technisch directeur Hans van Breukelen en de inmiddels bewezen incompetentie van de totale raad van commissarissen de zoveelste opdoffer die ’Zeist’ moet verwerken.

Wat de KNVB bezield heeft om het in dit land goed georganiseerde pupillenvoetbal op de schop te gooien, begrijpt het gros van de duizenden clubbestuurders en jeugdcoaches in het land niet. Zij krijgen nu steun van topcoaches en voormalig bondscoaches van de KNVB, die in fases hun mening en visie hebben gegeven bij de besprekingen van het rapport ’Winnaars van morgen’.

 

De kritiek op de enorme ommezwaai aan de basis van de voetbalpiramide – het pupillenvoetbal, waar een derde van het totale ledenbestand van de KNVB zit – is dat in Zeist een volslagen verkeerde richting wordt ingeslagen. Niet alle betrokkenen willen als oud-werknemer ’on the record’ reageren.

Bert van Marwijk, die als trainer al decennia op het veld staat, clubs in binnen- en buitenland trainde en Oranje naar een WK-finale leidde, zegt open en eerlijk dat hij de voetbalbond heeft geadviseerd dit plan niet uit te voeren. Hij is een van de experts, die recht van spreken heeft.

Van Marwijk zegt: ,,Ik vind het niks en dat heb ik de KNVB ook al een paar keer duidelijk gemaakt. Dit is organisatorisch bijna niet uit te voeren, het kost veel geld en eindigt naar mijn idee in een grote chaos. Ik heb in gesprekken met de KNVB aangegeven wat voor ideeën ik heb over de jeugdopleiding en die zijn veel simpeler uit te voeren en ook veel goedkoper.’’

Praktijkgerichter

De plannen die de KNVB er doorheen wil jagen voor komende zomer zullen gepaard gaan met miljoenen aan kosten. Van Marwijk heeft juist andere zaken aangereikt, die harder toe zijn aan verbetering. ,,Ik vind dat het veel praktijkgerichter moet en dat vooral het niveau van de jeugdtrainers omhoog moet. Die moeten meer status krijgen, zodat het jeugdtrainerschap ook weer aantrekkelijker wordt voor oud-voetballers”, aldus de oud-prof.

 

Deel via social media: