KNVB stelt invoering kleine partijtjes voor jeugdvoetballertjes mogelijk een jaar uit

Pupillen Nederland besten van Europa

Deel via social media:

Bronvermelding
ANP
Auteur
Marcel van der Kraan
Publicatie datum
De KNVB weet nog niet of het de geplande datum van de invoering van pupillenvoetbal in kleine partijtjes voor 300.000 kinderen (na dit seizoen al) kan halen. De voetbalbond hoopt dat clubs snel gaan experimenteren en wil de vrijwilligers op 80 bijeenkomsten meer uitleg geven. Als blijkt dat de clubs te veel problemen hebben om de grote omslag naar nieuwe competities op kleinere veldjes uit te voeren of er is veel weerstand, wil de KNVB het plan eventueel een jaar uitstellen.

Maar afschieten wil men het niet in Zeist, zo laat de bond in een reactie weten. „Wij willen dit, onze afdeling technische zaken heeft dit na de aanbeveling in het rapport ’Winnaars van morgen’ bepaald”, zegt KNVB-woordvoerder Hans van Kastel.

Wie nu de ’experts’ zijn die pupillenvormen met 2 tegen 2 en 4 tegen 4 hebben opgelegd, was gisteravond nog steeds niet duidelijk. De KNVB zegt met Ajax, Feyenoord en PSV te hebben gesproken, maar die zijn niet allemaal voor het plan.

Opmerkelijk is dat men in het buitenland vindt dat het pupillenvoetbal in Nederland beter is georganiseerd dan waar ook in de wereld. Clubs en opleiders likken hun vingers af bij de manier waarop jeugdvoetbal op zaterdagochtend in de leeftijdscatergorie 5 tot 12 jaar plaats heeft. Schitterende sportcomplexen in elk dorp of elke stad, voor het breedtevoetbal goed georganiseerde competities.

Kwalitatief is er juist in het pupillenvoetbal ook niks aan te merken. Dankzij de brede basis en heldere competities kunnen de profclubs uitgebreid en goed scouten bij de amateurs. Bij topclubs als Feyenoord, Ajax, PSV, AZ en Vitesse komen de toptalenten vervolgens bij elkaar. En die blijken internationaal de allerbesten.

Robin van Persie organiseert al tien jaar het meest prestigieuze pupillentoernooi (F en E) van Europa. Hij brengt de creme de la creme van Europa en zelfs Afrika bij elkaar. Maar Manchester United, Manchester City, Tottenham, Sporting Lissabon, Borussia Dortmund of Sparta Praag, ze worden allemaal van het veld gevaagd door de Nederlandse en Belgische clubs. In de laatste vier finales stonden de Feyenoord- en PSV-pupillen. De Premier League-clubs en Duitsers waren al naar huis.

Na afloop van elk toernooi staan de buitenlandse clubs in de rij met verzoeken om trainers en opleiders van Feyenoord en PSV langs te sturen, die kunnen leren hoe hun pupillen net zo goed in de ruimte van een half veld kunnen spelen als hun eigen spelers.

Op die leeftijd – exact de categorie waar de KNVB het roer nu wil omgooien – is er dus niets mis met de ontwikkeling van Nederlands talent. De Nederlandse profclubs zouden alleen graag zien dat de KNVB in die categorie veel sterkere competities op halve velden creëert.

Het blijft de amateurclubs in Nederland steken, zo blijkt uit alle reacties, dat zij geen inspraak hebben gehad in de ’revolutie’ van de KNVB. De vraag is of de ’experts’ in de afgelopen jaren langs de lijn hebben gestaan bij de wedstrijden van de F- en E-pupillen tegen de beste spelers van Bundesliga- en Premier League-clubs. Robin van Persie was er alle keren wél. De topscorer aller tijden van Oranje heeft met eigen ogen gezien hoe hoog de lat ligt bij de Nederlandse pupillen.

Deel via social media: