’Ik heb het voordeel dat ze mij niet kent'

’Niet als mak schaap de baan op’

Deel via social media:

Bronvermelding
EPA
Redacteur
De Nederlandse Fed Cupploeg. Paul Haarhuis heeft er vertrouwen in.
Auteur
Tijmen Lensink
Publicatie datum

Richel Hogenkamp moest in 2015 een paar keer lijdzaam toezien dat niet zij, maar Arantxa Rus in de Fed Cup de voorkeur kreeg van captain Paul Haarhuis. In het wereldgroepduel met Rusland is dat echter anders. De 23-jarige Nederlandse begint vrijdag in Moskou aan haar treffen met de ijzersterke Russin Svetlana Koeznetsova.

”Heel mooi, vorig jaar hikte ik er een paar keer tegenaan. Maar toen speelden we steeds op gravel. Nu is dat hardcourt. Dat ik mag spelen voelt zeker als een beloning. De vorige keer had ik ook het gevoel dat ik zou spelen en toen was dat niet zo. Je gaat er niet meer te veel vanuit, want dan is het alleen maar een grote teleurstelling. Het had alle kanten op gekund”, vertelde Hogenkamp in het Olympisch Stadion.

De nummer 141 van de wereld won in 2016 al vijf duels in de kwalificaties, maar wist zich desondanks nog niet in het hoofdschema van een toernooi te spelen. ”Ik moet een keer een goede reeks neerzetten. Je moet wat uitschieters hebben, anders blijf je met deze ranking toch een keer haken.”

Over haar duel van zaterdagmiddag is Hogenkamp duidelijk. ”Ik zal op de toppen van mijn kunnen moeten spelen. Zij is een ongelooflijke goede sportvrouw met heel veel talent. Koeznetsova is ontzettend compleet, maar ze kan af en toe ook wat gemakzuchtig zijn. Ik moet niet als een mak schaap op de baan gaan staan, maar zelf het initiatief nemen. Ik heb het voordeel dat ze mij niet kent. Ik heb haar heel vaak zien spelen, en zij mij nog nooit. Ik heb niets te verliezen.”

De Doetinchemse werd maandagnacht nog even onaangenaam verrast. ”Ik werd ziek, daarom heb ik dinsdag ook niet meegetraind. Ik denk dat ik iets verkeerds heb gegeten. Gelukkig heeft mijn lichaam goed gereageerd. Vanaf woensdag heb ik steeds weer twee keer per dag kunnen trainen.”

Vanuit Nederland geeft ook Raemon Sluiter af en toe wat tips om Hogenkamp zo goed voor de dag te laten komen in het Olympisch Stadion. ”Ik neem met hem wat vaste patronen en aandachtspunten door. Ik weet dat Kiki dat ook doet”, aldus Hogenkamp, die Sluiter als coach deelt met Bertens.

Hogenkamp komt in Moskou als tweede in actie. Eerst is het de beurt aan Kiki Bertens. De kopvrouw van Oranje treft om 12.00 uur Nederlandse tijd Jekaterina Makarova.

Deel via social media:

Meer over