Stayer verkiest trainingskamp Collalbo boven World Cuip in Inzell

Kramer focust op toernooien

Deel via social media:

Redacteur
Sven Kramer ziet af op het trainingskamp in Collalbo. De World Cup in Inzell laat hij dit weekeinde schieten. , ,Ik richt mij di
Auteur
Frank Woestenburg
Publicatie datum

Op het gave buitenijs van Collalbo, waarop hij bijna negen jaar geleden tijdens de EK allround zijn eerste internationale hoofdprijs behaalde, rijdt Sven Kramer ontspannen zijn rondjes. Er schijnt een waterig zonnetje, de temperatuur is aangenaam. Een ideale omgeving om 'de basis weer even op te pakken', zoals dat op z'n Kramers heet.

"Er begint eind deze maand een drukke periode met allemaal belangrijke wedstrijden en toernooien. Ik moet dan fris zijn. Niet dat ik nu slecht ben, het is meer een kwestie van zorgen dat alle buffers weer vol komen", zegt de kopman van Lotto-Jumbo. Kramer laat om deze reden de derde World Cup van het seizoen, vanaf vandaag in Inzell, aan zich voorbij gaan en geeft de voorkeur aan een ingelast trainingskamp in de Dolomieten.

Kramer (29) is niet de enige topper die de overdekte Max Aicher Arena in Inzell links laat liggen. Om uiteenlopende redenen ontbreken ook Jorien ter Mors (World Cup shorttrack), Wouter Olde Heuvel (trainingskamp Collalbo), Ireen Wüst (niet geplaatst), Thijsje Oenema (ziek), Ronald Mulder (liesblessure) en Michel Mulder (niet geplaatst), waardoor er zeker vanuit Nederlands perspectief sprake is van een gedevalueerd veld.

De keuze van Kramer is echter verklaarbaar. In het begin van zijn loopbaan reed de Fries zoveel mogelijk wedstrijden, maar inmiddels moet hij met het oog op lijf en leden meer zijn momenten uitkiezen. "World Cups zijn in de regel mooie wedstrijden onder goede omstandigheden, waar vaak ook de nodige spanning op staat. Maar een World Cupklassement heeft voor mij geen prioriteit. Die tijd heb ik gehad. Ik schaats nu alleen nog voor titels op de grote toernooien."

'Met Bergsma in ploeg sterker in breedte'

Op de WK afstanden, medio februari in Kolomna, blijft hij inzetten op drie individuele afstanden (1500, 5000 en 10.000 meter) plus de ploegachtervolging. Op dat laatste onderdeel maakt hij volgende week bij de World Cup in Heerenveen zijn rentree en wordt hij bovendien herenigd met Jorrit Bergsma. De derde rijder moet nog ingevuld worden.

Bij de World Cup in Calgary liep de ploegachtervolging met Douwe de Vries, Jan Blokhuijsen en Arjan Stroetinga uit op een debacle. De laatste kwam zelfs ten val. "Nederland heeft zoveel kwaliteit in huis, dat je de ploegachtervolging altijd moet kunnen domineren. Ook als we niet in de sterkste opstelling aantreden. Kijk, een valpartij kan altijd gebeuren, dus het is prima dat die jongens in Inzell een nieuwe kans krijgen. Maar normaal geldt dat alles minder dan winst een onvoldoende is."

Zo kijkt de eerzuchtige Kramer ook naar zijn eigen prestaties. Met de vijf kilometer als vanouds als belangrijkste speerpunt. In Calgary won hij die afstand nog, voor Bergsma. En in Salt Lake City werd hij weliswaar op de dubbele afstand verslagen door Ted-Jan Bloemen, maar reed hij nog altijd een tijd van 12.44,26, slechts twee seconden boven zijn oude wereldrecord.

"De vijf en tien kilometer zijn altijd belangrijk voor me geweest, die liggen het dichtst bij mijn natuur. Dat zal altijd zo blijven. Tja, de 1500 meter loopt nog niet zoals ik wil. Ik heb het gevoel dat ik daarop meer in mijn mars heb dan ik tijdens wedstrijden eruit krijg. Dat is frustrerend. En een lastige puzzel, zowel voor Jac (coach Orie, red.) als voor mij. Maar ik blijf ervan overtuigd dat als de 'vijf en de tien' goed lopen, ik een heel sterke 1500 meter kan rijden. En heel goed betekent dat je meedoet met de besten. Ook straks op de Spelen in Pyeongchang."

Deel via social media:

Meer over