Kramer: 'Genoeg is genoeg'

Deel via social media:

Bronvermelding
Francois Wieringa
Redacteur
Sven Kramer
Auteur
Van onze Telesportredactie
Publicatie datum

Schaatser Sven Kramer had vrijdag in de laatste rit van de 5000 meter in Calgary al vrij snel door dat een verbetering van zijn wereldrecord er niet inzat. Maar de olympisch- en wereldkampioen op deze afstand besefte ook tijdig dat hij tijdens de eerste wereldbeker op een gouden koers lag.

"Ik dacht: genoeg is genoeg. Daarom liet ik het in de slotfase een beetje lopen", bekende de 29-jarige Fries, die zegevierde in een tijd van 6.08,61, ruim vijf seconden boven zijn mondiale toptijd. Concurrent Jorrit Bergsma moest op de Olympic Oval met een tijd van 6.10,44 genoegen nemen met zilver.

Zijn 27e World Cupzege op zijn lievelingsafstand in 6.08,61 kwam tot stand met enkele schoonheidsfoutjes. Kramer: "Ik startte op zich goed, maar het tweede rondje was te langzaam. Zo kan ik hier en daar nog wel wat zaken noemen.” Om daar aan toe te voegen: "Achteraf is een 6.08 heel gemakkelijk te relativeren als je bedenkt wat er in Parijs is gebeurd.”

De 29-jarige Fries was geschokt door het Franse drama dat ook op de Olympic Oval in Calgary nauwlettend door de Nederlandse schaatsequipe werd bijgehouden. De zege op Jorrit Bergsma, die als tweede eindigde in 6.10,44, was voor Kramer één overwinning zonder al te veel betekenis. "Ik kijk vooral naar de ontwikkeling van wedstrijd naar wedstrijd. En dan ben ik na Enschede over Calgary best tevreden.”

Sprintersijs

Hoewel er op de 500 meter bijna een wereldrecord werd gereden door de Rus Pavel Kulizhnikov (34,11), was dat op de 5 kilometer een kansloze missie. Kramer: "Ik voelde dat ’s ochtends al bij het inrijden.” Ook Bergsma beaamde dat een poging om sneller te zijn dan de befaamde 6.03,32 van Kramer uit 2007 al snel strandde. Bergsma: "Dit was sprintersijs en geen ijs voor een lange rit. Ik voelde het ijs voortdurend onder mijn schaatsen weg te breken. Dan zit een wereldrecord er bij voorbaat al niet in.”

Deel via social media:

Meer over