Huntelaar: 'Als het moet, hè'

Deel via social media:

Bronvermelding
ANP
Redacteur
Klaas-Jan Huntelaar kopt in.
Auteur
Valentijn Driessen
Publicatie datum

Oranje moet met de billen bloot vanavond in Astana. Evenals voor de dramatisch verloren interlands van de ’waarheid’ tegen IJsland en Turkije meldden alle internationals zich weer vol vertrouwen voor de volgende klus. Zo lieten ze zich ook uit voor de volgende twee interlands van de waarheid tegen Kazachstan en Tsjechië.

Alleen bleef het tot dusver te vaak bij woorden als ze eenmaal door Guus Hiddink en vorige maand door Danny Blind het veld in werden gestuurd. Daarom is het voor de spelers van Oranje hoog tijd om eens terug te betalen, want anders kan er morgenavond al een streep door het EK 2016 in Frankrijk.

De hekkensluiter in groep A, Kazachstan, mag natuurlijk geen enkel probleem zijn. Zelfs niet voor een verzwakt Oranje. De vanzelfsprekendheid van die stelling trekt Klaas-Jan Huntelaar in twijfel. "Met de wetenschap van onze ontmoeting tegen ze in Amsterdam.” In de 62e minuut, zes minuten na zijn entree, brak Huntelaar pas de ban, scoorde de gelijkmaker en het Nederlands elftal liep in de resterende tijd alsnog over Kazachstan heen: 3-1.

"Als die bal tegen het netje moet, hè.” Huntelaar grinnikt om zijn eigen constatering. In Astana hoeft hij niet zoals een jaar geleden in de Amsterdam ArenA bijna een uur te wachten alvorens hij in actie mag komen. Voor de spits van Schalke 04 ruimt bondscoach Danny Blind een basisplaats in. Ook aanvoerder Robin van Persie, die vooral de eerste helft tegen Turkije goed uit de verf kwam, mag rekenen op een plek aan de aftrap.

De laatste keer dat Huntelaar en Van Persie samenspeelden was in Letland. Daar won Guus Hiddink zijn laatste wedstrijd als bondscoach met doelpunten van Luciano Narsingh en Georginio Wijnaldum. Van Persie en Huntelaar stonden toen achter elkaar, maar die combinatie werkte toen niet optimaal. Met de afwezigheid van Arjen Robben (blessure) en Luciano Narsingh (vormcrisis) zou Van Persie ook van rechts kunnen spelen.

Hoewel Blind de vorige twee interlands in die richting geen rol zag voor de aanvaller van Fenerbahçe. „Dat zijn zaken voor de bondscoach”, aldus Huntelaar. "Hij praat wel met ons en wij als internationals ook met hem, maar hij beslist. Het belangrijkste is dat we een goede bezetting voor het doel hebben en onze kansen benutten. Als je een beetje door deze kwalificatie heen kijkt, zie je dat het daar nogal eens aan schortte.”

EK-KWALIFICATIE

Bekijk ook de uitslagen, karakteristieken en standen in de EK-kwalificatie.

Deel via social media:

Meer over