Van der Vaart: 'M’n slechtste half jaar'

Deel via social media:

Bronvermelding
Hans van Tilburg
Auteur
Van onze Telesportredactie
Publicatie datum

"M’n slechtste half jaar in mijn hele carrière”, aldus Rafael van der Vaart in Portugal. "Nadat ik het seizoen zo goed was begonnen met zeven doelpunten in de eerste maanden.” Uiteindelijk kwam Van der Vaart 27 competitieduels in actie voor HSV, maakte zestien keer de negentig minuten vol en nam naast zeven doelpunten ook zes assists voor zijn rekening.

„Het klopt dat ik de laatste weken een paar keer geen negentig minuten heb vol gemaakt, maar dat had niets met mijn fysiek te maken, maar met de keus van de trainer. Ik voelde me fit. Daarvoor heb ik wat duels gemist door kleine blessures, ziekte en eentje door privéproblemen. Toch heb ik de draad daarna goed opgepakt.”

Negatieve spiraal

Om HSV te behoeden voor degradatie uit de Bundesliga koos trainer Mirko Slomka vaker dan zijn ontslagen voorganger Bert van Marwijk voor fysieke kracht en loopvermogen in plaats van het inzicht en technisch vermogen van Van der Vaart. „De keus van de trainer. Als ik speelde, kon ik de negatieve spiraal ook niet doorbreken.”

De Nederlander kwam niet alleen met een fysieke achterstand aan in het trainingskamp van Oranje, maar had ook mentaal een zware strijd tegen degradatie achter de rug bij HSV. „Ik kon de negatieve spiraal ook niet doorbreken.”

Waken voor overbelasting

Zondag voelde Van der Vaart trouwens aan niets dat hij problemen zou krijgen met zijn fysieke gesteldheid. „Het werd wel gesuggereerd en er waren twijfels bij de buitenwacht, maar dat deed me niets. Heb ik vaker meegemaakt hè.”

De 109-voudig international voelde zich juist sterker worden en waakte voor overbelasting. „Ik voel me goed en het is heerlijk om weer bij Oranje te zijn omdat het bij HSV mentaal zwaar was de laatste weken. Voor m’n gevoel gaat het goed en geef ik iedere training, die voor zo’n WK toch intensiever en scherper zijn dan bij je club, alles.”

Maar Van der Vaart zei er ook eerlijk bij dat het beter kon en moest. „Dat weet ikzelf beter dan wie ook. Ik train hard, doe mijn stinkende best, probeer 100 procent fit te worden en mijn vorm en niveau van voor de winterstop terug te vinden.”

Kuit

Het zit Van der Vaart niet mee op weg naar het WK in Brazilië. De 109-voudig international kon maandag niet trainen bij Oranje vanwege lichte koortsverschijnselen en haakte dinsdag af met kuitklachten. Vandaag wordt de ernst daarvan bekend en zal blijken of de 31-jarige offensieve middenvelder bij de selectie van het Nederlands elftal kan blijven.

Doe mee aan de grootste Oranjepoule van Nederland en maak kans op prachtige prijzen, zoals een oranje scooter.

Deel via social media: