Kroon Patrick Roest op ongelooflijke herrijzenis

Olympisch zilver een jaar na 'appelmoes'

Deel via social media:

Bronvermelding
Rene Bouwman
Redacteur
Patrick Roest grijpt het zilver in Sotsji.
Auteur
Luuk Blijboom
Publicatie datum

Oneindig ver weg leek Pyeongchang, die middag ergens medio september toen Patrick Roest als een lappenpop op het asfalt lag.

In de aanloop naar het seizoen stond er voor de boerenzoon uit schaatsdorp Lekkerkerk een skeelertraining op het programma. Zo zalig als de wieltjes onder zijn voeten zoefden, zo groot waren de risico’s van het voluit rijden op de openbare weg. "Je weet dat je klaar bent als er plotseling iets voor je staat.”

Bronvermelding
Rene Bouwman
Redacteur
Succestrainer Jac Orie.

Lees ook: 
Nuis ontroerd door compliment van schaatsgrootheid
Geschorste Joeskov feliciteert Nuis

En dat stond er. Dwars op de weg. Een trekker. Met volle vaart knalde Roest (22) op het voertuig. Het resultaat: twee volledige breuken en tien scheurtjes in de arm plus ettelijke bloeduitstortingen over het gehele lichaam. Jac Orie wist zich nog goed te herinneren waar hij aan moest denken toen Roest hem liet zien wat hij aan het ongeval had overgehouden. "Appelmoes.”

Op de tribune van de Gangneung Science Oval moest Roest gistermiddag meermaals aan dat ene moment denken. Zijn 1.44,86 op de olympische 1500 meter, zo zag hij te midden van familieleden, bleek goed voor een zilveren plak. De kroon op een wonderbaarlijke wederopstanding. Dat hij zijn ouders opzocht, was dan ook geen toeval. "Ze hebben me na dat ongeval heel goed opgevangen. Toen was er gedeelde smart. Nu gedeelde vreugde.”

Lees ook:
Ook Nuis eist champagnefles op
Verweij baalt als een stekker van 'klote-rit'

Bekijk hier de stand in de medaillespiegel en hier het volledige programma van de Winterspelen.

Deel via social media:

Meer over