Roest maakt feest compleet met zilver op olympische 1500 meter

KJELD NUIS KNALT NAAR GOUD

Deel via social media:

Bronvermelding
ANP
Redacteur
Kjeld Nuis na zijn race.
Auteur
Tijmen Lensink
Publicatie datum

Het vierde olympisch goud voor Nederland is binnen! Kjeld Nuis reed op de olympische 1500 meter iedereen aan flarden (1.44,01) en knalde naar eeuwige olympische roem. 

 

Patrick Roest maakte het feestje voor Nederland compleet. De 22-jarige schaatser pakte het zilver. Het brons was voor de Zuid-Koreaan Kim Min Seok. Koen Verweij werd slechts elfde. 


- Nuis ontroerd door compliment van schaatsgrootheid
Geschorste Joeskov feliciteert Nuis
Ook Nuis eist champagnefles op

Bronvermelding
Reuters
Redacteur
Kjeld Nuis zwaait naar het publiek.

Lees ook: Patrick Roest blij met ijzersterke rit

Bronvermelding
ANP
Redacteur
Patrick Roest steekt zijn duim op.

Al in rit vier was het de beurt aan Roest. De ploeggenoot van Nuis werd weggeschoten door de Nederlandse starter Jan Zwier. Roest zette tot blijdschap van de Nederlanders op de tribune (inclusief koning Willem-Alexander) 1.44,86 op de klokken, een persoonlijk record voor de Nederlander.

Lees ook: Verweij baalt als een stekker van 'klote-rit'

Bronvermelding
ANP
Redacteur
Koen Verweij baalt na zijn rit.

Na de dweil was het direct de beurt aan Shani Davis. De oude vos uit de Verenigde Staten (35), tweevoudig olympisch kampioen op de 1000 meter. Davis moest de ritzege laten aan Bart Swings, die met 1.45,49 de voorlopig tweede tijd noteerde.

Zbigniew Brodka toonde even later dat hij niet meer de magie bezit van vier jaar geleden. De olympisch kampioen van Sotsji, 33 inmiddels, kwam niet in de buurt van Roest: 1.46,31.

Vlijmscherpe tijd

Nuis reed vervolgens de tijd van Roest aan flarden. Met een messcherpe race nam hij de leiding over. Verweij kwam twee ritten later snelheid en inhoud tekort en kwam niet in de buurt van Nuis en kon een topnotering vergeten. Voor Nuis, daarentegen, barstte een groot feest los, dat hij samen met Roest kan vieren.

Lees hier een beknopt verslag van rit tot rit door onze verslaggever Nick Tol. 

Bekijk hier de stand in de medaillespiegel en hier het volledige programma van de Winterspelen.

Deel via social media:

Meer over