KNVB boos: ’Productiemaatschappij benadert spelers om duels te manipuleren’

POGING TOT MATCHFIXING IN EREDIVISIE

Deel via social media:

Bronvermelding
.
Auteur
Mike Verweij
Publicatie datum

Het Nederlandse betaalde voetbal is uit onverwachte hoek aangevallen. De KNVB heeft de clubdirecties en (assistent-)scheidsrechters schriftelijk op de hoogte gebracht van een poging tot matchfixing in de eredivisie en Jupiler League, begin december 2015.

’Afgelopen weekend zijn wij door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie geïnformeerd dat een televisieproductiemaatschappij spelers benadert met het verzoek of men bereid is wedstrijden te manipuleren’, schrijft Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB. Het OM bevestigt tegenover De Telegraaf dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt.

De voetbalbond maakte de zaak zelf aanhangig. "Begin december hoorden we hier voor het eerst van toen een speler ons belde”, zegt een woordvoerder van de directeuren Bert van Oostveen en De Jong. "Bij de voorlichting die wij bij de clubs over matchfixing geven, vertellen we de spelers ook altijd dat te doen. Het positieve aan dit verhaal is dat die melding bij de KNVB is binnengekomen. Vervolgens hebben wij direct contact gezocht met het OM en zo is het balletje gaan rollen. Deze zaak laat zien dat een melding door spelers bij de KNVB kan leiden tot het achterhalen van de anonieme beller. Het openbaar ministerie kwam bij productiemaatschappij CCCP uit.”

Undercover matchfixer

Het bedrijf aan de Willem Fenengastraat in Amsterdam dat de manager van Herman Brood in het tv-programma Rambam van fraude betichtte, heeft bij de KNVB kwaad bloed gezet door undercover als matchfixer op te treden. "Er zit voor ons verschil tussen daadwerkelijk iemand ontmaskeren die zich schuldig maakt aan manipulatie of willekeurig rondbellen en spelers proberen zover te krijgen. In dat eerste geval draagt een programma bij aan een oplossing en in het tweede geval creëert het tv-programma een probleem. Om daar vervolgens een uitzending van te maken. En met de informatie die we nu hebben, lijkt het dat laatste. En dat vinden we op z’n minst dubieus”, aldus de KNVB.

Toch is er volgens de bond geen verschil tussen een poging tot matchfixing door criminele organisaties of tv-makers. "In beide gevallen gaat het om het manipuleren van wedstrijden, waardoor er geen sprake meer is van een 100 procent sportieve strijd. En dat is in alle gevallen uiterst kwalijk. Ongeacht of de wedstrijd wordt gefixt vanwege sportief gewin, financieel gewin of journalistiek gewin. Iedereen moet kunnen vertrouwen op datgene wat hij op het veld ziet. Dat is de essentie van sport.”

Daarom werd volgens de voordvoerder contact opgenomen met CCCP, dat staat voor Creatieve Communicatie en Content Productie. "We hebben ze gebeld en ze gaven ook aan antwoorden te kunnen geven, maar ze wensen alleen via mail vragen te beantwoorden. We zullen hen daarom een mail met vragen sturen en natuurlijk ook vragen hun pogingen te staken om spelers over te halen. Of er spelers hebben toegehapt en of er geheime opnames zijn gemaakt, weten we niet.”

Televisie-uitzending

En: "Mochten er spelers zijn die hebben toegehapt, dan is dat natuurlijk uiterst kwalijk. Ongeacht door wie je wordt gebeld. Tegelijkertijd weten we dat er spelers gevoelig kunnen zijn voor omkoping. Dat bewijzen al die zaken wel die we inmiddels allemaal kennen. Om het anders te zeggen: daar hebben we geen televisie-uitzending voor nodig”, aldus de KNVB.

"Het risico is dat er nu spelers worden benaderd, die er anders nooit mee in aanraking zouden zijn gekomen. Als een speler erop in gaat zit die hartstikke fout, maar die wordt dan wel gebrandmerkt voor het leven voor het maken van een televisie-uitzending. Moreel gezien zetten wij daar wel onze vraagtekens bij. Nogmaals, het is voor ons anders als ze daadwerkelijk iemand ontmaskeren die zich al bezighield met matchfixing.”

De KNVB overweegt aangifte te doen tegen CCCP. "Het OM heeft de zaak in onderzoek. We overleggen met hen de te nemen stappen.” CCCP is gisteravond gebeld voor een reactie, maar was niet voor commentaar bereikbaar.

Deel via social media:

Meer over