Amsterdammers laten zich verrassen door Heracles: 2-1

Ajax direct pijnlijk onderuit in Almelo

Deel via social media:

Bronvermelding
ANP Pro Shots
Redacteur
Hakim Ziyech (r.) met een rush langs de zijlijn
Auteur
Van onze Telesportredactie
Publicatie datum

Ajax heeft zich op de eerste speeldag lelijk laten verrassen door Heracles Almelo. De ploeg van trainer Marcel Keizer gaf op bezoek in Overijssel een voorsprong uit handen en werd verslagen door een fraaie treffer van Brandley Kuwas: 2-1.

De voorbereiding op het duel in Almelo begon voor Ajax al onrustig door de perikelen rondom Davinson Sanchez. De Colombiaan staat in de nadrukkelijke belangstelling van Tottenham Hotspur en werd door Keizer thuisgelaten. Linksback Mitchell Dijks mocht daardoor in de basis starten. Nick Viergever nam in het centrum van de defensie de plaats van Sanchez in.

Ajax had op het kunstgras in het Polman Stadion moeite om de door Heracles opgetrokken muur te slechten. De Amsterdammers kregen de bal van de thuisploeg, maar wisten maar mondjesmaat tot kansen te komen. Afstandsschoten van Justin Kluivert en Hakim Ziyech waren dreigend, maar de grootste mogelijkheid was voor Donny van de Beek. De middenvelder kwam vrij voor Bram Castro, maar schoof naast.

Bronvermelding
ANP Pro Shots
Redacteur
Brahim Darri (Heracles) wil een vrije trap nemen

Heracles kwam alleen in de beginfase gevaarlijk voor het doel van Andre Onana, die handelend moest optreden bij een listig schot van Kuwas. Na 34 minuten vond er een indrukwekkend eerbetoon voor Abdelhak Nouri plaats. Zowel fans van Heracles als Ajax applaudisseerden voor de middenvelder, die zoals bekend kampt met ernstige en blijvende hersenschade. 

In de tweede helft kwam Ajax, nadat Mitchell Dijks eerst nog met een hard schot de paal raakte, toch op voorsprong. Na een goede individuele actie legde Amin Younes de bal rond de zestien terug op Hakim Ziyech. Zijn ziedende knal verdween in het dak van het doel: 0-1. Vanaf dat moment leek Ajax door te drukken, maar na 65 minuten kwam Heracles uit het niets op gelijke hoogte.
 

Bronvermelding
ANP Pro Shots
Redacteur
Een eerbetoon aan Abdelhak Nouri

Uit een voorzet van Kuwas kwam Paul Gladon voor Matthijs de Ligt en schoot hij de bal onder Onana door (1-1). Voor Heracles was het de 750ste Eredivisie-treffer in de clubgeschiedenis. De gelijkmaker gaf Heracles vertrouwen en bracht Ajax even van zijn stuk. Kort na de 1-1 schoot Kuwas via de vingertippen van Onana over het doel. Daarna verhoogde Ajax het tempo. Keizer ging vol op de aanval door Klaas-Jan Huntelaar te brengen voor Lasse Schöne en zag Ajax via Younes bijna weer op voorsprong komen. Castro redde echter fraai op een schot van Younes.

De aanvalsdrang van Ajax zorgde echter ook voor veel ruimte achterin. Zoveel, dat Heracles acht minuten voor tijd optimaal profiteerde. Met een prachtig geplaatst schot liet uitblinker Kuwas Onana compleet kansloos en bezorgde hij Heracles de eerste zege op Ajax sinds 1965 (2-1). Daar kon ook Huntelaar ondanks een gigantische mogelijkheid niets meer aan veranderen.

Deel via social media: